Blog

Како во светот, така и во Македонија, има компании кои се фокусираат на иднината, и други кои мислат на минатото. Иднината е во рацете на младите, и затоа компаниите кои се фокусираат на нив ќе просперираат додека другите, наскоро ќе бидат заборавени.

Три македонски компании кои вложуваат во својата иднина: Охридска Банка Societe Generale, модната групација Магнетик, и Дона – бренд за прехрамбени производи, им дадоа можност на младите да соработуваат со нив за време на креативниот маратон Rethink 2019, кој се одржа на викендот 19-22 Септември.

Тридневниот креативен маратон го организира Solveo заедно со Innothink, повика 50 млади креативни луѓе да креираат апликабилни решенија за овие компании и нивните реални проблеми. За време на настанот тие беа организирани во мултидисциплинарни тимови и работеа со Design Thinking методологијата.

Еве што кажаа тие за овој нов начин на работење:

Омилен начин на работење ми е во тим. Мислам дека повеќето компании треба да работат во тимови затоа што ако има синергија во тимот, резултатот секогаш ќе биде подобар отколку резултатот произлезен од индивидуалец, во кој било бизнис ситуација. – Стефан Деспотовски, студент на постдипломски студии на Е-бизнис Менаџмент, УКИМ

Тоа што најмногу ми се допадна за овој начин на работење е тоа што сите го правевме  тоа што сакавме да го работиме. Не ни забележуваш дека тече времето затоа што си сосема фокусиран а и е многу забавно. – Доника Зендели, Head of Marketing, Team Lead во Hyperight AB/Coordea 

Мислам дека само со овој начин на работа може да се напредува. И мислам дека повеќето македонски компании треба да го користат овој шаблон. Тоа што секој ги споделува своите идеи и тие се комбинираат значи дека на крајот на денот сите се среќни. Исто така мислам дека има многу голем неискористен потенцијал во новите генерации. Мило ми беше што учествував на настанот и горд сум што постои компанија како Солвео во Македонија. – Рахман Махмутовиќ, Односи со Јавност, Правен Факултет Јустинијан Први

Сметам дека овој начин се применува многу малку во Македонија, можеби само во некои од новите стартапи и во некои сектори од компаниите кои се донесени од странство. Лично би сакал да работам во таква компанија затоа што викендов воочив дека и покрај тоа што бевме под стрес поради краткиот рок, затоа што работевме во тим сепак се што сработивме беше квалитетно и ни беше многу забавно. – Кристијан Нелковски, Компјутерско системско инженерство, автоматика и роботика, ФЕИТ

Претходно имам работено на овој начин во тимови, конкретно за дигитален маркетинг, и многу ми се допаѓа. Сите идеи се добредојдени и мислам дека сите уживаат во тој начин на работа. Јас лично сум многу друштвена и ми се допаѓа тоа што ги надминав и сопствените очекувања од себе, дознав дека знам и можам да направам многу повеќе од што мислев. – Александра Петровска, студент на Маркетинг, УКИМ

Како програмер, јас сум навикнат на индивидуална работа, но мислам дека секогаш е добро за некои работи да се дискутира во тим и во мојот домен. Ми се допаѓа овој начин на работење затоа што се комбинираат многу идеи, и улогите во тимот се распределуваат според тоа кој за што сака да работи. Според мене тоа е клучно за работењето во тим. – Ристо Трајанов, студент на Компјутерски науки и инженерство, ФИНКИ

Темата на второто издание на креативниот маратон Rethink беше “Rethinking the Future of Digital Customer Experience” и се фокусираше токму на дигиталното искуство на корисникот. Преку структуирани работилници, користејќи ги чекорите на Design Thinking методологијата учесниците создадоа вистински концепт решенија за само три дена.

Ова е уште еден вистински доказ за моќта на Design Thinking методологијата и нејзината универзална применливост.

MarTech, инаку познат како Маркетинг технологија, е термин за продажба на софтвер и алатки за продажба на пазарот кои планираат, извршуваат и мерат маркетинг кампањи. Алатките MarTech се користат за автоматизирање или рационализирање на маркетинг процесите, собирање и анализирање на податоците и обезбедување на различни средства запривлекување на Вашата целна публика.

Следните четири поими укажуваат на тоа како е структуриан  дигиталниот маркетинг во компаниите:

  1. Дата податоци  – се однесува на деловната интелигенција, аналитика и податоци за клиентите и производите.
  2. MarTech платформи – кои служат за  управување со дигиталните средства, маркетинг автоматизацијата, поврзувања на социјални медиуми и управување со веб-содржина, кои ги поттикнуваат технологиите и услугите на повисоко ниво.
  3. Прототип маркетинг и продажен сервис – Овие технологии се потпираат на подолните  слоевите за да се насочи извршувањето на специфичните функции, како што се управување со е-трговија, мрежи за достава на содржини, мрежни видео платформи и портали за самопослужување.
  4. Канали – преку кои се спроведуваат продажните  маркетинг стратегии. За да се вклучи целната публика, се користат:  е-пошта, веб-страници, социјални медиуми, како и телевизиски и печатени медиуми. Во контекст на интересот на купувачот, овие канали се главни допирни точки.

Пакетот алатки што компаниите ги користат за маркетинг процесите е познат како „MarTech Stack“. Некои од најчестите алатки и технологии во MarTech Stack вклучуваат:

  1. Управување со дигиталнитe средства (Digital Asset Management-DAM е срцето на  „MarTech Stack“-Тоа е местото каде што вашите содржини се собираат и организираат. Да се има единствен, централизиран ресурс за управување со голем волумен на дигитални средства е клучот за ефикасен и ефективен маркетинг. Содржината е движечка сила зад маркетингот
  2. Алатки за аналитика – Не можете да го подобрите она што не може да се измери, па затоа денес компаниите се потпираат на решенија за аналитика повеќе од кога било досега. Алатките за аналитика обезбедуваат средства за мерење на ефективноста на маркетинг-пораките, кампањите, каналите и слично.
  3. Систем за управување на односи со корисници – Овие алатки им помагаат на компаниите да водат сметка за нивната база на клиенти, обезбедувајќи ресурси за продажба, организација на тимови за односи со клиентите, кои треба да комуницираат со клиенти и понатамошни перспективи. Маркетингот преку е-пошта може да биде вградена технологија или да се набави како посебна услуга, но беспрекорна интеграција е неопходна помеѓу CRM и решението за маркетинг преку е-пошта.
  4. Управување со социјални медиуми – Алатките за управување со социјалните медиуми го поедноставуваат процесот на управување и придобивање на корисници низ многу платформи за социјални медиуми што денес ги користат потрошувачите.

Придобивки од martech

MarTech нуди очигледни придобивки, како што се автоматизирање на процесите и заштеда на време на пазарот, со што се овозможува управување со мноштво маркетинг канали со леснотија. Компаниите кои прават паметни, стратешки инвестиции во MarTech, можат да изградат сеопфатен пакет на алатки кои се интегрираат и функционираат беспрекорно.

MarTech го претвори маркетингот во многу поисплатлива функција преку овозможување на тековната анализа што може да го олесни донесувањето на одлуки. Пред неколку години, пазарот продаваше долги кампањи, честопати со месеци на чекање за да има доволно податоци за да ја процени ефикасноста. Тоа  значеше изгубени пари, бидејќи тие сознанија пристигнуваа предоцна за промена на стратегиите. 

Тоа веќе не е проблем, благодарение на MarTech, меркетерите имаат огромни дата податоци на дофат на раката, обезбедувајќи темелен увид во однос на нивната целна публика како никогаш до сега.

Модерниот маркетинг едноставно не може да опстои без MarTech.

Прочитајте повеќе за дигиталните маркетинг трендови за 2020.

Во минатиот век, телевизијата и радиото направија револуција во начинот на кој ги промовираме нашите продукти и услуги. Тие ни овозможија да допреме до голема публика преку вербални и визуелни пораки, и како канали се уште се употребуваат со истата цел. Но, комуникацијата преку е еднострана, и можностите за таргетирање се минимални.

Дигиталната револуција го промени тоа. Сега имаме можност да бираме каде, на кој и како ќе му претставиме некој наш продукт. Големите бази на податоци кои ни се достапни ни овозможуваат интерактивна комуникација и персонализиран пристап. Со тоа се роди и новиот предизвик: како да се соочиме со големи бази на податоци и да одговориме навремено на сите потреби на нашите корисници, на сите канали, а притоа да бидеме креативни и персонални во комуникацијата.

Затоа што брзата и персонализирана комуникација стана стандардот кој го очекуваат нашите корисници, се родија и нови решенија кои одговорија на оваа потреба. Тие решенија се познати ширум светот под еден термин: Маркетинг Технологијата.

Како Маркетинг технологијата го менува светот?

Маркетинг Технологијата, позната како MarTech, ги опфаќа сите софтверски алатки со кои можете да ги планирате, извршувате и мерите резултатите Вашите маркетинг активности. MarTech ги автоматизира процесите како собирање и анализирање на податоците, и Ви помага да ја привлечете вашата таргет публика. Преку автоматизирани системи им одговара навремено на Вашите корисници, правејќи го нивното искуство персонализирано, а времето на Вашиот тим послободно за креативно решавање на поважни проблеми.

Сите софтверски решенија кои Ви го овозможуваат ова се дел од MarTech. Алатките за автоматизирани маилови (како Marketo или MailChimp), системи за менаџирање и комуникацијата со клиенти – CRM (Salesforce) како и програми за анализирање на податоците кои ги добивате за перформансот на Вашите кампањи (Buzzmonitor), се само мал дел од сите категории на софтверски програми кои се дел од MarTech и можат да Ви помогнат во автоматизирање на сите маркетинг активности.

Кои се придобивки од MarTech?

Во фокусот на MarTech се самите потрошувачи. Преку автоматизација на процесите и голема прегледност на информациите, Вие можете да ги запознаете подобро и да допрете до нив полесно, поефикасно и со персонализиран пристап.

Со помош на овие софтверски решенија сега можете да добиете многу поголем досег, кликови и нови клиенти. Секако, центарот на секоја промотивна кампања е приказната и со времето кое повеќе не го трошите на оперативни задачи, сега ќе можете да го вложите токму во тоа: смислување на визуелни и вербални пораки кои ќе ја привлечат точната целна група.

MarTech го претвора маркетингот во многу поисплатлива функција. Сега можете да дознаете колкава е ефикасноста на Вашите кампањи и постојано да го следите перформансот на сите Ваши активности. MarTech ви овозможува навремени реакции и донесување на подобри одлуки.

Дигиталниот маркетинг е најефективниот начин за промоција, и поради тоа привлекува голема конкуренција. Покрај тоа, неговите функции бараат постојана комуникација на повеќе канали – нешто што Вашиот тим тешко може да го постигне самостојно. Станува очигледно дека модерниот маркетинг не може да опстои без MarTech.

Како да го изберете најдоброто MarTech решение за вашиот бизнис?

Според една поделба, постојат 55 категории на MarTech решенија кои се достапни на пазарот. Во секоја од тие категории има помеѓу 30 и 300 софтверски решенија. Некои од нив обединуваат повеќе функции, додека некои се фокусираат ексклузивно на една.

Со толку голем избор, одлуката воопшто не е едноставна. Пред да изберете конкретна категорија или софтвер во кој ќе инвестирате, треба да ги анализирате вашите потреби и цели.

Процесите кои моментално се случуваат во Вашето претпријатие се само една третина од приказната. Нивната автоматизација е добар почеток, но не заборавајте на потребите и очекувањата на корисникот. Со Martech, Вашите активности ќе можат да се прошират и на други канали, давајќи ви компетитивна предност и овозможувајќи ви да пораснете на пазарот.

Третиот аспект на кој треба да размислите е како тие информации ќе ги искористите за понатамошни активности. Можностите кои MarTech ги нуди се навидум бесконечни, но без добар план за преточување на информациите во акции, Вашата инвестиција ќе биде залудна.

Интерната анализа е најлесниот чекор за кој можете да дознете повеќе преку разговор со Вашите вработени. За другите два аспекти Ви треба помош. Таа можете да ја барате кај експертите, но можете да примените и друг пристап. Особено кога сте во потрага по креативно и иновативно решение, повеќе млади умови секогаш размислуваат подобро од еден – макар и тој да е експерт.

Креативната моќ на младите визионери кои се поблиску до Вашите потрошувачи и размислуваат без пречки, е најдобриот пристап до откривање на сите начини на кој можете да допрете до вашиот пазар. Притоа ќе дознаете кое е најдоброто MarTech решение за вашиот бизнис и како да ги искористите информациите за осмислување на идни промотивни кампањи (давајќи Ви и идеи како појдовна точка).

Маркетинг Технологијата е нешто што навистина му е потребно на Вашиот бизнис. А поврзувањето со група на млади визионери, никогаш не било поедноставно. Сега ваквиот вид на иновација е достапен и на нашиот пазар. Дозволете им на младите визионери да Ви го покажат патот до успехот. Бидете дел од Rethink 2020!

Развојот на социјалните мрежи, иако не трае подолго од 15 години, е по многу нешта неверојатно револуционерен. На почетокот, многу малку луѓе верувале во најзначајните друштвени платформи денес како Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, и дека ќе имаат толкаво влијание.

Се започнa со споделување на фотографии од неделниот ручек со семејството, понатаму со растот на Twitter, смешните видео клипови, се до политичките критики. Апсолутно во секој сегмент, светот се управува преку овие платформи. Тука главен виновник е дигиталниот маркетинг. Тој како моќна вештина денес, а и во иднина, воедно претставува срж за успешен бизнис.

Дигиталниот маркетинг совршено ги “експлоатира” социјалните мрежи. Секојдневно станува се поочигледно дека тие се моќни алатки и доколку скакате да бидете успешни во тоа што го правите, неопходно е да ги следите и користите. Причината е едноставна: таму се вашите потрошувачи. Затоа таму треба да бидете и вие.

Светот го води технологијата и сè околу неа се развива со перманентна брзина. Доколку сакате да ги избегнеме замките на промените, а сепак да останете во чекор со нив, прочитајте ги следните 9 трендови поврзани со социјалните мрежи кои ќе бидат значајни за вашиот дигитален маркетинг во 2020.

1)Приватност и сигурност
Тренд број 1

Приватноста и сигурностоа не се случајно на прво место, и тоа не само на полето на социјалните мрежи, туку на интернет воопшто. За да отвориме gmail account или да се пријавиме на било која друга социјална мрежа, неопходно е да оставиме одредени лични податоци, кои парадоксално служат за заштита на приватноста. Меѓутоа, никој со сигурност не може да каже што се прави со сите тие податоци и ако се користат, за што точно тогаш.

Покрај тоа, тука е и проблемот со лажни следачи и инфлуенсери. Кога е во прашање дигиталниот маткетинг важно е да се стекне довербата кај купувачот/корисникот. Заштитата на приватност и личните податоци без сомнение е најјакиот адут кој може да Ви донесе добри резултати.

2) Видео- content No. 1
Тренд бр 2

Бројките не лажат, барем не секогаш, а во овој случај тие велат дека е содржина која од година до година бележи најбрз тренд на раст. YouTube е се појак и подоминантен, и не е случајно тоа што Facebook и Instagram од неодамна форсираат видео содржини.

Зошто е видеото толку привлечно? Едноставно, бидејќи обединува визуелни, текстуални и звучни содржини, а корисникот не мора да скрола , доволно е само да кликне на Play/Stop и сите сетила да му бидат зафатени. Во просек околу 500 милиони луѓе на светско ниво дневно гледа “story”.

Видеото е доста интерактивна содржина, едноставно за конзумирање и креирање, со тоа станува популарна маркетиншка алатка на многу брендови.

При креирањето на било каков облик на видео содржина навистина треба да обрнете внимание, бидеји овој начин на комуникација без сомнение ќе расте и понатаму.

3) Социјални мрежи-главен извор на информации
Тренд број 3

Сведоци сме дека порталите се повеќе ја превземаат предностa кога се во прашање пренесувањето на информаци, вестите за дневно политички збиднувања во земјата и светот. Печатените медиуми се се помалце присутни и актуелни, додека младата популација пак не следи вести на телевизија туку преку порталите (социјалните мрежи).

Податоците велат дека 57% од посетеностан на некој портал доаѓа од споделување на содржини преку Facebook или Twitter. Исто така, друштвените мрежи се и канали за брз проток на информации, на пример со одредени Breaking News со рекордна брзина веста се пренесува низ целата планета. Од друга страна се и лажните вести кои се многу лесни за дистрибуција, кои не враќаат повторно на почеток и прашањето за доверба, сигурност и одговорност за пласираните содржини.

4) Купување од фотеља
Тренд број 4

Предност или мана на интернетот , а и друштвените мрежи е тоа што речиси за 70% од дневните активности не морате да се помрднувате од вашето омилено место. Поточно, се можете да извршувате од вачата омлена фотеља.

Дигиталниот маркетинг ја искористува нашата мрзеливост , што и не е така лошо. Можете да избегнете чекање редови и да си ги платите сметките само со еден клик, да си го наплните фрижидерот, да си купите нова облека за викеднот што следи, можете и да си јадете нова работа, како и да заработувате од дома. И сето тоа од најудобното место. Сето ова допринесува за популарноста на интернет продавниците, особено преку Facebook и Instagram, и тоа не само за мали локални бизниси туку и за водечките светски брендови.

5)Интеракција
Тренд број 5

Интеракцијата со квалитетната содржина во рамките на областа во која работите е главен факто за поттикнување на Вашата публика на рeакции од типот на коментари, споделувања, праќање на пораки. Сето ова без класичниот Call to Action трик. Поентата е да се анимира публиката, да ја заинтригирате така што ќе се постигне заинтересираност и инспирација за Вашата содржина, при што ќе се поттикне желба за реакција.

Facebook групите се одлично место (особено по промената на FB алгоритмот) каде што луѓето собрани на едно место дискутираат, коментираат, разменуваат содржини и идеи. Со помош на Facebook групите лесно може да ја тестирате публиката, што ќе Ви биде од голема корист понатаму при таргетирањето. Сличен тренд постепено воведува и Instagram, каде инфлуенсерите започнаа со заклучување на своите профили за полесно да ги генерираат вистинските следачи, т.е да се задржат оние кои навистина се заинтересирани со содржината.

6) Инфлуенсери
Тренд број 6

Дали тоа му се допаѓа некому или не, инфлуенсерите се битни играчи на маркетиншкото поле. Предвидувањата се дека од почеток 2020 година на глобално ниво инфлуенсерите ќе генерираат околу 10 милијарди долари, а ако се суди по овие претпоставки тој тренд со сигурност ќе продолжи да расте.

Инфлуенсерите се впрочем едни од главните виновници за порастот на видео популарноста (VLOG, STORY),особено во модната и козметичката индустрија. Меѓутоа , инфлуенсерите своите услуги ги наплаќаат превисоко, особено оние чиј број на следачи е неколку стотини илјади. Тие се дури прескапи и за големите брендови, кои можат се да платат.

Од тука настапува друг тренд кај големите компании, тие ангажираат т.н микроинфлуенсери (со помалку од 100.000 следачи) кои чинат помалку и кои имаат помала публика, но која е јасно дефинирана и ориентирана (прецизно таргетирана). Со тоа шансите за успешна конверзија се поголеми. Со оглед на актуелниот тренд на хомогенизација на потенцијалните купувачи и ориентирањето кон микроинфлуленсерите, сега е право време за соработка со некој од нив.

7) Транспарентност
Тренд број 7

Таканаречената генерација на миленијалци е впрочем генерацијата која диктира, односно бара од брендовите и инфлуесерите кои ги следат да бидат што поотворени. Сакаат да бидат потранпсренти и попристапни на друштвените мреѓи, поточно сакаат искрен однос. Ги интересира кој се крие позади се, потеклото на производите, условите и начинот на обработка, сметаат дека имаат право да знаат што точно купуваат.

Се повеќе се обрнува внимание на behind the scene – пристап на производот, односно– потенцијалниот корисник. Колку повеќе сте отворени и искрени на друштвените мрежи, а воедно и се грижите за околината, покажувате и стекнувате доверба која сигурно ќе ви возврати. Содржините во форма на видео допринесуваат за најголема транспарентност.

8) Автоматски одговори и chatbots
Тренд број 8

Ако Вашиот бизнис е примарно ориентиран на online платформа, односно ако најмногу продава преку дрштвените мрежи, ова е одлична вест за Вас. Оваа комуникација е од есенцијално значење за подобра конверзија. Замислете се себе си во улога на купувач на некоја платформа, каде сте заинтересирани за некој производ и праќате порака на страницата, но никој не ви одговара со денеови или пак ве игнорира. Логично е дека ќе се откажете и ќе го побарате производот на друго место, кај некого што е поуслужлив и пољубезен.

Автоматските одговори веќе постојат, меѓутоа многумина имаат чувства дека разговараат со машина или робот. Недостасува чувството на човечки однос, без оглед на тоа што станува збор за online. Големи се шанситедека во најблиска иднина и тоа ќе се реши со напредните chatbots, кои ќе го започнат и завршат целиот комуникациски процес од понуда до купување. Притоа купувачите ќе се почуствуваат дека комуницираат со вистинска личност.

9) Augmented reality (AR) Проширена реалност
Тренд број 9

Augmented reality претставува тип на искуство каде реалното опкружување се проширува, односно се прекриваат одредени дигитални информции и така се кереира нова така наречена проширена реалност. AR освен што пружа забава е најголемиот иден потенцијал за дигиталните меркетари.

Најјак адут на AR е што е забавен и прилагодлив за сите возрасти. Неприкосновено е креативен и секој сигурно би нашол нешто за себе. Кога е во прашање дигиталниот маркетинг AR нуди единствен начин на персонализиран storytelling и можност да се искористи во различни области и за разноврсна публика. Со сигурност оваа област допрва ќе се развива и ќе открива нови димензии на проширената реалност.

Многупати сме виделе дека да се биде креативен не подрзбира буквално измислување на нешто ново, туки пред се разбирање на она што го работиме и како вешто го комбинираме со модерното и традиционалното. Така е и при креирањето и пласирањето на маркетинг стратегиите на друштвените мрежи.